Gastronomia końca wieku

You are here

Kuchenne rewolucje czyli formy silikonowe do pieczenia. Czy opłaca się je wykorzystać?

Nasze artykuły

Formy silikonowe. Już parę lat temu skutecznie zmieniły współczesną technikę przygotowywania potraw. Wizualnie przypominają gumę, lecz zrobione są z giętkiego i elastycznego silikonu. Gdzie tkwi różnica? Guma pod wpływem temperatury wydziela drażniący swąd, z kolei silikon jest bezwonny. Udowodnione zostało iż jest niezagrażający zdrowiu, gdyż nie wchodzi w niepożądane reakcje ze związkami zawartymi w produktach spożywczych.


piernikowe ciastko
Author: superscheeli
Source: http://www.flickr.com
Formy silikonowe są lepsze niż blachy, naczynia ceramiczne tudzież szklane formy bowiem są bardziej uniwersalne i mają więcej zastosowań. Silikonowa forma do pieczenia znajdzie swą rolę w każdej kuchni i przy każdej okazji. Kiedy chcemy upiec tort na szczególną okazję wspaniale sprawdzi się tortownica silikonowa, ponieważ wypiek błyskawicznie i sprawnie odejdzie od formy, bez zmiany kształtu. Natomiast większa forma w formie kwiatu róży, napełniona galaretką z owocami stanie się pysznym deserem na dziecięcym przyjęciu. Formy (nowatorskie formy) wyrabiane są w ciekawych kształtach, dlatego też znajdziemy wypieki w kształcie misia, serduszka czy auta. W ostatnim czasie bardzo modne i dobre dla naszego zdrowia stało się samodzielne wypiekanie chleba. Formy do pieczenia chleba pozwalają nam czerpać radość z tego zajęcia. Bywają modele wzbogacone o specjalną obręcz, która zapewnia stabilną krawędź formy. Dzięki temu rozwiązaniu wypieki nie ulegają deformacji.


W odróżnieniu do blach, ceramiki i szkła, silikonowe foremki na ogół posiadają wyszukane kształty i fantastyczne barwy, mogą dzięki temu tworzyć wzbudzający zachwyt, zabawny element dekoracyjny naszej kuchni. Formy silikonowe przez swą wielofunkcyjność, doskonale nadają się do niskich jak i wysokich temperatur – wychodzą bez szwanku przy -60oC do +230oC . Nie jest im straszny tzw. szok termiczny. Wytrzymują gwałtowne zmiany temperatur (po wyjęciu z zamrażalnika można umieścić formę bezpośrednio w piekarniku). Dlatego często stosowane są do domowej produkcji kostek lodu, które wyglądają rewelacyjnie, poza tym formę można wielokrotnie użyć. Z powodzeniem nadają się do piekarników, lodówek, kuchenek mikrofalowych a także mycia w zmywarkach. Gromadzone w pudełkach, szufladach, zwinięte – momentalnie odzyskują swój kształt. Będą więc mile widziane w niewielkich kuchniach.