Gastronomia końca wieku

You are here

Kuchenne rewolucje czyli formy silikonowe do pieczenia. Czy opłaca się je wykorzystać?

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /var/www/vhosts/vin-de-siecle.pl/includes/menu.inc).

Nasze artykuły

Formy silikonowe. Już parę lat temu skutecznie zmieniły współczesną technikę przygotowywania potraw. Wizualnie przypominają gumę, lecz zrobione są z giętkiego i elastycznego silikonu. Gdzie tkwi różnica? Guma pod wpływem temperatury wydziela drażniący swąd, z kolei silikon jest bezwonny. Udowodnione zostało iż jest niezagrażający zdrowiu, gdyż nie wchodzi w niepożądane reakcje ze związkami zawartymi w produktach spożywczych.


piernikowe ciastko
Author: superscheeli
Source: http://www.flickr.com
Formy silikonowe są lepsze niż blachy, naczynia ceramiczne tudzież szklane formy bowiem są bardziej uniwersalne i mają więcej zastosowań. Silikonowa forma do pieczenia znajdzie swą rolę w każdej kuchni i przy każdej okazji. Kiedy chcemy upiec tort - (www.tort-artystyczny.pl/torty-weselne/) na szczególną okazję wspaniale sprawdzi się tortownica silikonowa, ponieważ wypiek błyskawicznie i sprawnie odejdzie od formy, bez zmiany kształtu. Natomiast większa forma w formie kwiatu róży, napełniona galaretką z owocami stanie się pysznym deserem na dziecięcym przyjęciu. Formy (nowatorskie formy) wyrabiane są w ciekawych kształtach, dlatego też znajdziemy wypieki w kształcie misia, serduszka czy auta. W ostatnim czasie bardzo modne i dobre dla naszego zdrowia stało się samodzielne wypiekanie chleba. Formy do pieczenia chleba pozwalają nam czerpać radość z tego zajęcia. Bywają modele wzbogacone o specjalną obręcz, która zapewnia stabilną krawędź formy. Dzięki temu rozwiązaniu wypieki nie ulegają deformacji.


W odróżnieniu do blach, ceramiki i szkła, silikonowe foremki na ogół posiadają wyszukane kształty i fantastyczne barwy, mogą dzięki temu tworzyć wzbudzający zachwyt, zabawny element dekoracyjny naszej kuchni. Formy silikonowe przez swą wielofunkcyjność, doskonale nadają się do niskich jak i wysokich temperatur – wychodzą bez szwanku przy -60oC do +230oC . Nie jest im straszny tzw. szok termiczny. Wytrzymują gwałtowne zmiany temperatur (po wyjęciu z zamrażalnika można umieścić formę bezpośrednio w piekarniku).

Zainteresował Cię opisywany materiał? Jeżeli tak, to szybko sprawdź poza tym szczegóły pod adresem (https://winadlakonesera.pl/pol_m_Oferta_Kolor-Styl-wina_Wino-musujace-180.html), znajdziesz tam dodatkowe informacje.

Dlatego często stosowane są do domowej produkcji kostek lodu, które wyglądają rewelacyjnie, poza tym formę można wielokrotnie użyć. Z powodzeniem nadają się do piekarników, lodówek, kuchenek mikrofalowych a także mycia w zmywarkach. Gromadzone w pudełkach, szufladach, zwinięte – momentalnie odzyskują swój kształt. Będą więc mile widziane w niewielkich kuchniach.