Gastronomia końca wieku

You are here

Jakiego typu napoje królują na rodzimych stołach, czyli parę słów o upodobaniach współczesnych Polaków

Nasze artykuły

Jeżeli naukowcy poszukują śladów życia na odległej planecie, to przede wszystkim koncentrują się na poszukiwaniach wody, bo jest ona gwarantem istnienia choćby mikroskopijnych organizmów. Wspomniany przykład uświadamia nam, że woda, czy to źródlana, czy to najzwyklejsza kranówka, bywa jednym z bazowych, a zarazem najistotniejszych składników codziennej diety. Jednakże nie zapominajmy, że repertuar napojów wypijanych przez obywateli jest oczywiście o dużo dłuższy. Chyba większość osób, a szczególnie przedstawicielek płci pięknej, codziennie rano wypija chociażby jedną szklankę świeżo parzonej aromatycznej kawy.


herbata
Source: pixabay
A często w pracy i kadrowe, i spawacze wypijają następną porcję wspomnianego napoju. Z kolei zarówno w ciągu dnia, jak i wieczorem chętnie zaparzamy herbatę. Współcześnie na rynku można nabyć właściwie wszystkie jej rodzaje. Podczas kiedy jednym najlepiej smakuje chińska herbata, to drugim czerwona indyjska bądź ta żurawinowa (np: herbata z azji). Osoby na diecie odchudzającej oraz te cierpiące np. na dolegliwości układu sercowego zaparzają poza tym specjalnie przygotowane kompozycje zasuszonych ziół, czyli innymi słowy, herbatki ziołowe. Na naszych stołach od niepamiętnych czasów królują alkohole pod najrozmaitszą postacią. Faceci po powrocie z zakładu chętnie spędzają wolne jesienne popołudnia przed telewizorem i leżą na sofie z kuflem piwa w ręce, a kobiety w międzyczasie prowadzą rozmowy na damskie tematy przy kieliszku półsłodkiego czerwonego wina. I pomimo tego że alkohol jest przyczyną wielu tragedii, to zupełnie nikt nie planuje ograniczać jego dostępności.


czarna herbata
Source: pixabay.com
Kiedy pijemy zwykłą lub czerwoną herbatę (btrt.com.pl/pure-100-red-ginseng-tea-herbata-korzen-zen-sz,3,1812,1754) albo kawę rozpuszczalną, to zazwyczaj nie pamiętamy, że bądź co bądź są to przecież używki, których nie powinno się nadużywać. A jeżeli już w kubku parzy się chińska herbata, to należy uważać, żeby nazbyt często nie pić mocnego naparu. Żywieniowcy ostrzegają: w naszej powszedniej diecie pijemy za mało płynów, a szczególnie wody i zdrowych soków. Na stołach brakuje doskonale znanych napoi, które kiedyś efektywnie gasiły pragnienie. Podczas upałów można postawić na stoliczku literatkę kompotu z jabłek lub chłodne kwaśne mleko. Na szczęście wytwórcy napoi wracają do tradycyjnych przepisów i wprowadzają do obrotu, dla przykładu, znany od wieków średnich kwas chlebowy.