Gastronomia końca wieku

You are here

Czemu zdrowo jest pić wino? Jakie są tego powody?

Nasze artykuły

Mawia się, iż wino jest najzdrowszym z alkoholi. Nie jest to jakiś wymysł, ponieważ tak rzeczywiście jest, co potwierdzają liczne badania i obserwacje. Spożywanie tego trunku wpływa pozytywnie na wiele rzeczy. Sprawdźmy jak wiele ma zalet. Przede wszystkim daje długowieczność, a to dzięki sporej zawartości resweratrolu, czyli bardzo mocnego przeciwutleniacza, jaki stymuluje gen długowieczności - SIR2.

http://decosalon.pl/kategoria/wino--woda/karafki.html
Source: www.decosalon.pl
Przedłuża on życie, a także odmładza. Dziś badania z jego zawartością są prowadzone na małych zwierzętach, a wyniki są bardzo obiecujące. Gryzonie poddane badaniu wykazały spowolnienie objawów starzenia, dodatkowo powracała elastyczność naczyń, lepsza okazywała się kondycja ruchowa jak i gęstość kości.

Spożywanie wina polepsza pracę mózgu, a co się z tym wiąże usprawnia pamięć. Alkohol sprzyja lepszemu krążeniu, dlatego mózg jest dobrze odżywiony. Dawany gryzoniom cabernet sauvignon mocno zmniejsza ryzyko odkładania się w ich mózgach blaszek amyloidowych, jakie charakteryzują chorobę Alzheimera. Wino to świetne lekarstwo dla serca. Występujące w nim procyjanidyny mogą dezaktywować tak zwaną endotelinę-1, dzięki czemu nie może się przekształcić w twardą, znacznie niebezpieczniejszą dla żył postać.

Trunek ten chroni przed chorobą nowotworową. Apigenina, czyli flawonoid obecny w winie jest w stanie powstrzymać rozrost nowotworów, ponieważ pozbawia komórki rakowe mechanizmu broniącego je przed apoptozą. Apoptoza to mechanizm, który pozwala organizmowi wyrzucić komórki uszkodzone lub zużyte. Nowotwór jest w stanie się przed takimi rzeczami bronić, więc rośnie bez ograniczeń, zaś jego komórki są niemal nieśmiertelne.

ten trunek ma wpływ na lepsze trawienie. Spożywane do posiłków wzmaga wydzielanie śliny oraz wytwarzanie enzymów trawiennych. Do tego, alkohol poszerza naczynia krwionośne, a jakby tego było mało, polepsza ukrwienie, dzięki temu wino, które towarzyszy posiłkom powoduje, że składniki odżywcze szybciej trafiają do układu krwionośnego Występujący w tym napoju kwas cynamonowy sprzyja wytwarzaniu żółci, przez co następuje szybsze trawienie tłuszczów. Opłaca się pić ten trunek, nabyć piękne karafki do wina (decosalon.pl/kategoria/wino--woda/akcesoria-do-wina.html) oraz cieszyć się niezwykłym bukietem zapachowym. Te doznania zmysłowe na pewno dadzą nam dodatkowe plusy, w postaci dobrego samopoczucia.