Gastronomia końca wieku

You are here

Jakiego rodzaju przyrządy do smażenia oraz pieczenia mogą się przydać, jeżeli ktoś lubi eksperymenty w kuchni.

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /var/www/vhosts/vin-de-siecle.pl/includes/menu.inc).

Nasze artykuły

Dobrze urządzona kuchnia będzie wymagać wielu różnych sprzętów. Można oczywiście pójść w stronę minimalizmu i posiadać w niej dwa garnki i patelnię na wszystkie rzeczy, jeżeli jednak ktoś zechce nieco więcej realizować się kulinarnie, to pewnie mu to nie starczy. Już nawet w przypadku samych patelni jest ich przynajmniej parę odmian, które się od siebie różnią wielkością i przeznaczeniem.


Typowe patelnie, stosowane do pieczenia rozmaitych rzeczy najczęściej są okrągłe i mają parę centymetrów na wysokość. W zasadzie są one uniwersalnym naczyniem, w jakim da się przyrządzać wiele potraw, ale w niektórych zastosowaniach zdecydowanie lepsze będą patelnie specjalistyczne. Przykładowo patelnie grillowe zrobione są z solidnego, trzymającego długo ciepło metalu, a poza tym posiadają nieduże wypustki, które imitują ruszt. Tym sposobem podczas smażenia wyciekający tłuszcz może spływać na samo dno. Za to patelnie do naleśników mają dużą szerokość, a za to posiadają niski brzeg, co bardzo ułatwia ich przewracanie w czasie pieczenia - najlepsza patelnia do naleśników.

Jeżeli masz zamiar zgłębić taki temat dokładniej i chcesz zbadać zagadnienie pod innym kątem, to więcej znajdziesz w treści wpisu, który odnajdziesz pod tym linkiem.

Rzecz jasna da się naleśniki piec na normalnej patelni, lecz nie będzie to aż tak wygodne, jak przy dedykowanej.
naleśniki
Source: pixabay.com

Bardzo ciekawymi naczyniami są także brytfanny. Stanowią one połączenie wysokiej patelni i garnka, i posiadają ich najlepsze cechy.


Przeważnie mają dużą pojemność, większość z nich będzie na tyle duża, że bez żadnego problemu pomieści się w nich nawet duży drób czy solidny kawałek pieczeni. Dzięki swojej wysokości pieczone mięso można dokładnie przykryć pokrywką, dzięki czemu nie będzie ono wysychało. Dodatkowym plusem tych naczyń jest to, że można je także używać w piekarniku. Dzięki temu nagrzewają się one w równomierny sposób ze wszystkich stron, co gwarantuje wspaniały smak przygotowanych potraw. Mięsa pieczone w taki sposób są soczyste kruche a równocześnie zdrowe, bo przy tej metodzie nie trzeba stosować dużej ilości tłuszczu. Nie ma też żadnego problemu, aby brytfannę używać do normalnego pieczenia na ogniu, wówczas służyć ona będzie jako najzwyklejsza patelnia.