Gastronomia końca wieku

You are here

Przepyszny napój, który podbił serca na europejskim dworze, czyli skąd wzięła się czekolada oraz kiedy odkryto jej ogromny potencjał

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /var/www/vhosts/vin-de-siecle.pl/includes/menu.inc).

Nasze artykuły

Tak samo dzieci jak również dorośli kochają czekoladę. Każdy z nas preferuje inny typ czekoladowych słodkości, jednak ich wspólnym składnikiem jest kakao, które obecne jest w kulturze od wielu wieków. O historii czekolady można mówić bardzo długo, gdyż sięga ona wiele setek lat wstecz.

ciasto czekoladowe
Author: Hiroshi Yoshinaga
Source: http://www.flickr.com
Początków czekolady możemy poszukiwać u Majów. Ważne osobistości raczyły się niezwykle smacznym napojem, jakim była czekolada z pianką. Majowie przygotowywali nieziemski napój z przetartych ziaren kakaowca a także mieszali je z różnymi przyprawami. Tak samo kakao jak też przyrządzona z niego czekolada ma własne korzenie na terenie Ameryki, stamtąd też przywędrowała paręset lat później do Europy. Na początku indiański napój nie za bardzo smakował przyjezdnym europejczykom, ale parę lat później odkryli jego niesamowity potencjał. W Hiszpanii zaczęło próbować nowych sposobów na przyrządzanie czekolady- rozpuszczając kakao we wrzątku i mieszając z cukrem. Pyszna mikstura była dostępna jedynie dla hiszpańskiego dworu i przez wiele lat czekolada pitna oraz przepis na nią były dostępne jedynie dla wąskiego grona osób.

Kiedy przyszedł dzień, w którym wykradziono przepis na czekoladę, historia czekolady zupełnie zmieniła swój bieg. Czekolada była bardzo popularnym napojem na europejskich dworach. Przygotowywano ją na wiele sposób, a każde spotkanie towarzyskie musiało odbyć się w towarzystwie ciepłej filiżanki tego niesamowitego napoju. Z biegiem czasu powstawały coraz nowsze receptury, a technika umożliwiła wykorzystywanie ziaren kakaowca na wiele innych sposobów.

Masz zamiar zwiększyć swoją wiedzę i przeczytać kolejne wątki na ów temat? To fantastycznie - najedź zatem na hiperłącze do serwisu i wejdź do interesującej strony.

Dziś, niezwykle ciężko jest odnaleźć osobę, która nie lubi wyrobów czekoladowych. Każdy z nas ma jednak inne gusta i upodobania, dlatego właśnie do wyrobów czekoladowych dodaje się przeróżne przyprawy, bakalie bądź różni się ona zawartością kakao. Dodatkowo, gorzka czekolada w niedużych ilościach korzystnie wpływa na nasz organizm i likwiduje zmęczenie. Warto więc dla poprawy humoru oraz zdrowia ulec czasami pokusie i wypić gorący napój czekoladowy.



czekoladki
Author: Bodo
Source: http://www.flickr.com
Zwykle mówi się o złych skutkach spożywania czekolady. Kakao jest jednak składnikiem, który obecny jest w kulturze od dawien dawna - -> poznaj informacje.

Jeżeli poszukujesz podobnych danych na prezentowany temat, to też rzuć okiem na sweet home pomiechówek analogiczne serwisy, które podnoszą tę tematykę.

Wiele lat temu doceniono moc czekolady a także jej właściwości, z których można skorzystać też dziś, ciesząc się jej wyśmienitym smakiem.