Gastronomia końca wieku

You are here

Kupno właściwej patelni to rzeczywiście nie taka łatwa rzecz. Ważne są czynniki, o których się nie mówi, jak najwyższej jakości powłoka

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /var/www/vhosts/vin-de-siecle.pl/includes/menu.inc).

Nasze artykuły

Smażenie to jedna z podstawowych kuchennych czynności. Aby jej wykonywanie było wygodne, a przyrządzone jedzenie pyszne i odżywcze, potrzebna Ci dobrze dopasowana patelnia. Jak wybrać patelnie, jaka będzie spełniała najbardziej istotne wytyczne. Jak kupić, żeby następnie nie żałować?

Author: Steven Depolo
Source: http://www.flickr.com
Przede wszystkim powinniśmy wiedzieć, że jeśli mowa o patelni, to rzeczywiście trzeba skupić się na dobraniu właściwej powłoki. Powłoka teflonowa jest dość praktyczna i sprawia, że na patelni można smażyć bez stosowania tłuszczu, a składniki nie będą przywierać do jej powierzchni. Jedną sprawą, o której trzeba pamiętać jest to, żeby w okresie smażenia nie mieszać potraw sztućcami z metalu – zdecydowana większość powierzchni teflonowych bez trudu można zarysować.

Powłoka tytanowa – tytan jest przede wszystkim niezwykle wytrzymały oraz bardzo odporny na zarysowania (potrawy możemy mieszać także metalowymi sztućcami). Powłoka tytanowa sprawia, iż jedzenie nie przywiera do powierzchni w trakcie smażenia. Podobnie jak w sytuacji teflonu – im bardziej gruba powłoka, tym większa jej odporność mechaniczna. Do takich powłok bardzo często dodaje się coś ceramicznego (np.

Nie czekaj, gdyż jesteśmy tu (https://domwina.pl/product-pol-1023-Nalewak-do-wina-niekapek.html) dla Ciebie. Zrobiliśmy bardzo intrygujące posty. Chcesz się z nimi zaznajomić? Namawiamy do następnej strony.

porcelanę), co powoduje, że powierzchnia patelni jest bardziej śliska oraz nieprzywierająca.



Komplet naczyń kuchennych
Author: Riess
Source: Riess
Powłoka marmurowa – uważana jest za najtrwalszą, ponieważ marmur jest wyjątkowo wytrzymały na zarysowania, przywieranie oraz odkształcenia. Ten typ powłok stosuje niezbyt duża ilość producentów patelni. Patelnia ceramiczna – jest w ostatnim czasie coraz bardziej znana. Patelnie z tego typu powłoką przede wszystkim równomiernie się rozgrzewają, dzięki czemu na powierzchni nie wytwarzają się ciepłe czy zimne punkty.

Jeśli zainteresował Cię opisywany temat, to przejdź do witryny (https://4stronysmaku.pl/kategoria-produktu/wina-bezalkoholowe/rozowe/) oraz poznaj inne dane dotyczące tego zagadnienia. Pochłoną Cię bez reszty.

Śliska powłoka sprawia, iż smażone składniki nie przywierają do powierzchni. Ceramika jest wytrzymała na zarysowania. O dobrze dopasowanej powłoce oraz wytrzymałości danego naczynia powinniśmy pamiętać też w pozostałych sytuacjach, jak np. nabywamy gęsiarke - oferta polecanego sklepu garneczki.pl. To bardzo istotne naczynie kuchenne, najbardziej korzystnie jak jest żeliwne, gdyż dzięki temu może wytrzymać wysokie temperatury i to przez długi okres czasu. Pamiętajmy więc, iż jak mamy w planach zakup nowych naczyń oraz urządzeń do kuchni, to zawsze wybierajmy jak najbardziej jakościowe rzeczy.