Gastronomia końca wieku

You are here

Domowa produkcja alkoholi

Nasze artykuły

Alkohol zajmuje w rodzimej tradycji bardzo znaczące miejsce i to bynajmniej nie dlatego, jakoby Polacy piją go dużo. Statystyki bowiem wyraźnie pokazują, że na tle niektórych państw europejskich spożywanie alkoholu w Polsce wypada faktycznie blado.
lampka nalewki
Author: fo.ol
Source: http://www.flickr.com
Niemniej jednak, znaczącym zainteresowaniem charakteryzują się własnoręcznie wytwarzane alkohole, traktowane w polskich domach na zasadzie przetworów, takich samych jak np. dżem. Takie przepisy są dość często przekazywane nawet z pokolenia na pokolenie. Przykładem może być chociażby litworówka, nalewka wykonywana na obszarze polskiego Podhala (http://www.nalewkatatrzanska.pl/oferta/nalewki/litworowka-z-liscia). Z jakiego powodu akurat tam? Jako że to właśnie w polskich Tatrach można spotkać arcydzięgiel litworu, który jest najważniejszym składnikiem nalewki. Dodatkowo używa się rzecz jasna spirytusu. Z reguły trunek jest także słodzony miodem. W opinii górali ma on właściwości uzdrawiające, na przykład łagodzi ból.

nalewki
Author: George Grinsted
Source: http://www.flickr.com
Wielu Polaków jest też miłośnikami klasycznej cytrynówki. Jej wykonanie jest proste, trzeba jedynie dysponować spirytusem, ewentualnie gotową już wódką i dodać do niej sok z cytryny. Często wykorzystywany jest również jej miąższ. Zdarza się, że cytrynówka jest na dodatek słodzona. W niektórych regionach kraju wytwarza się też specjalny trunek na palonym cukrze. Jest dosyć słodki oraz ma lekki brązowy kolor. Nie ma chyba również osoby, jaka nie słyszałaby o słynnej śliwowicy, jaką można kupić na Podhalu. Jak sama nazwa wskazuje, wykonywana jest ze śliwek. Jednym z najbardziej popularnych trunków, jakie sporo osób przygotowuje własnoręcznie jest oczywiście wino - zazwyczaj z winogron, chociaż wino można zrobić także z jabłek, brzoskwiń, a nawet truskawek. Niektóre osoby stosują do tego celu również ryż. W takim przypadku podstawą smaku wina są sypane zioła. Poza owocami, należy zaopatrzyć się rzecz jasna w gąsior oraz drożdże. Takie produkty można nabyć bez trudności w sklepach, a produkowanie wina jest dosyć proste. Gąsior musi absolutnie stać w ciepłym oraz suchym miejscu, wtedy wino jest najsmaczniejsze.

Domowe alkohole często są stosowane przede wszystkim w celach leczniczych, w szczególności jeżeli w ich składzie można znaleźć zioła. Zdecydowanie częściej nalewki według tradycyjnych receptur można znaleźć też w sklepie, w korzystnych cenach.