Gastronomia końca wieku

You are here

Żeliwo - tworzywo niedoceniane w kuchni

Nasze artykuły

Mimo iż żeliwo jako takie znane jest ludziom od dziesiątek lat, w kuchni jakby o nim zapomniano. Przez wiele lat zastępowały inne stopy. Jednak dziś patelnie teflonowe stają się coraz mniej popularne, a wraca się do takich garnków, jakie służyły do gotowania naszym babciom.


Ten swego rodzaju powrót do przeszłości owocuje tym, iż dania przygotowuje się szybciej, a poza tym są o wiele smaczniejsze.


stworzone
Author: János Korom Dr.
Source: http://www.flickr.com


Naczynia żeliwne z pewnością powinny znaleźć się w każdej kuchni, bez względu na to, czy gotujemy dla paru osób czy też jesteśmy szefami wielkiej restauracji. Rzecz jasna są nieco droższe aniżeli ich odpowiedniki wykonane z teflonu, lecz ten wydatek się zwróci - jedna żeliwna patelnia będzie sprawna dłużej niż kilka z teflonem. To udowodniona prawa. Oprócz tego te naczynia sprawdzą się na wszelakich palnikach, przykładowo elektrycznych oraz indukcyjnych, a również można je stosować w piekarniku jako naczynie do zapiekania. Zupełną podstawą jeśli rozchodzi się o naczynia stworzone z tego materiału jest garnek żeliwny - kompletna podstawa w wyposażeniu każdej kuchni. Tego rodzaju garnki da się kupić praktycznie we wszystkich rozmiarach, typach oraz stylach, że z pewnością każdy miłośnik gotowania odszuka coś właściwego dla siebie - ekspres bugatti.




Opłaca się zainwestować w doskonałej jakości naczynia stosowane w naszych kuchniach - bez wątpienia dobrze wpłyną one na smak naszych dań. Żeliwo wykorzystuje się nie tylko do tworzenia garnków czy też patelni, na których się smaży na oleju - fani zdrowego jedzenia także znajdą coś odpowiedniego dla siebie, coś jak na przykład patelnia grillowa żeliwna.


Przygotowywane za jej pośrednictwem potrawy posiadają o wiele mniejsze ilości tłuszczu oraz smakują wybornie. Patelnia ta jest łatwa do zachowania w czystości, można ją również stosować w każdego - bugatti vera typu piekarniku do zapiekania.